Miért válaszd a Kutyori-Konyha chutneyait ?
- A meggy természetes savassága tökéletesen passzol sültekhez, sajtokhoz.
- Lassú tűzön főzve, mesterséges adalékanyagok nélkül – csak a természetes ízek.
- Az édes és sós jegyek finom egyensúlya teszi különlegessé.
- Elegáns megjelenésükkel és egyedi ízviláguk miatt kiváló gasztro ajándék lehet bármilyen alkalomra.
- A chutney-k és grill lekvárok a nyári összejövetelek, kerti sütögetések elengedhetetlen kellékei – egy-egy különleges mártással igazán emlékezetessé teheted a vendégvárást.
Chutney-k felhasználási javaslatai:
- Hamburgerbe, melegszendvicsbe, hot-dogba: Egy kanál belőle, és a legátlagosabb fogás is gourmet élménnyé válik.
- Kacsa, sertés, pulyka vagy vadhús mellé – igazi gourmet élmény.
- Főleg érlelt, sósabb sajtokkal alkot igazán izgalmas párost.
- Hidegtálakhoz: Felvágottak, pástétomok, sajt- vagy zöldségtálak kísérőjeként is kiváló.
Összetevők: Meggy (90%), vöröshagyma (28%), kristálycukor, fűszerek (0,6%) ( kakukkfű, őrölt rozmaring, vaníliapor, fahéj)
Átlagos tápérték adatok 100 g termékben:
Energia: |
635 kJ/ 150 kcal |
Zsír: |
0,45 g |
-amelyből telített zsírsavak: |
<0,1 g |
Szénhidrát: |
34 g |
-amelyből cukrok: |
30 g |
Rost: |
2,5 g |
Fehérje: |
1,25 g |
Só: |
<0,01 g |
Fedezd fel a chutney-k új arcát- receptötletek
Grillezett padlizsán meggy chutney-val és kecskesajttal
Hozzávalók (2 fő előételnek):
- 1 nagy padlizsán
- 2 evőkanál meggy chutney
- 4 szelet lágy kecskesajt (vagy feta)
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
A padlizsánt 1 cm-es hosszú szeletekre vágjuk, sózzuk, 10 perc múlva leitatjuk róla a nedvességet.Kevés olajjal megkenjük, majd grillrácson vagy grillserpenyőben mindkét oldalát kb. 3-3 percig sütjük, amíg átpuhul és szép csíkos lesz.A forró szeletekre egy-egy teáskanál meggy chutney-t kenünk, ráfektetjük a sajtot, és fél percig még a grillen hagyjuk, hogy a sajt épphogy megpuhuljon. Azonnal tálaljuk pirított magokkal vagy friss rukkolaágyon.
Sertésszűz meggy chutney-val karamellizálva
Hozzávalók (2 fő):
- 1 db kb. 45 dkg-os sertésszűz
- 2 evőkanál meggy chutney
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A sertésszüzet hártyáitól megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben forró olajon minden oldalát 2-2 percig kérgesítjük, majd 180 °C-os sütőben 15 percig sütjük. Közben a chutney-t, a balzsamecetet és a mustárt kis lábasban összemelegítjük.A szüzet kivesszük a sütőből, bekenjük a mázzal, és további 5 percre visszatesszük, amíg a bevonat karamellizálódik.Pihentetés után szeletelve tálaljuk. Köretnek illik hozzá vajas zöldbab vagy burgonyapüré.
Tudtad?
A meggy hazánk egyik legkedveltebb gyümölcse, amit elsősorban édességekben használunk – pedig a sós ételek világában is megállja a helyét.
A chutney eredetileg Indiából származik, ahol a fűszeres, gyümölcsös mártásokat húsok mellé tálalták, hogy kiegyensúlyozzák az erőteljes ízeket. Az angol gyarmatosítók révén jutott el Európába, ahol a receptek új alapanyagokkal és fűszerekkel gazdagodtak. Ma már a chutney a modern gasztronómia egyik legizgalmasabb kiegészítője, amely az édes, savanyú és fűszeres ízek játékával teszi izgalmassá az étkezéseket.