Gyümölcsmagazin

Hol kapható és hogyan készíthető valódi gyümölcsszörp?

2019.09.05 15:11
Balla Györgyi
Balla Györgyi
Hol kapható és hogyan készíthető valódi gyümölcsszörp?

Mi a gyümölcsszörp?

 

Gyermekkorunk kedvence, a nagymamáink híres „málnája”, az édes, gyümölcsös és főként színes édes ital, amely minden magyar gyerek emlékezébe belevésődött. Felnőttkorunkban is keressük, azt a bizonyos ízt az élelmiszerboltok polcain, de főként csak a mű, rostmentes, feltűnő, labori körülmények között létrejött színekkel találkozhatunk. Sajnos sem az íz, sem az állag nem az igazi, így elkeseredetten nyugtázzuk, hogy a nagymama „málnája” csupán egy régi világ emléke, és már többé nem mutathatjuk meg gyermekeinknek, olyan emlékek és régmúlt tárgyak közé soroljuk majd, mint a Trabant, Szóda, Csavaros kupakos tej és a zsíroskenyér.

Elmúlt és a most kapható már nem az igazi.

Vagy mégsem?

Először is nézzük meg, hogy mi pontosan a gyümölcsszörp. A wikipédia szerint a gyümölcsszörp nem más, mint:

szirup valamilyen cukorféleség (esetleg cukoralkohol) tömény oldata, jellemzően viszkózus és a cukor mellett egyéb oldott anyagokat is tartalmazhat. A szirupokat elsősorban a gyógyszerészetben és az élelmiszeriparban, illetve a gasztronómiában használják. Egyes szirupokat az élelmiszeriparban szörpnek is neveznek, köznapi értelemben a szörp elsősorban gyümölcsszörpöt jelent.

A hígítatlan verzió mindmáig a szirup (Magyarországon), míg a higított a gyümölcsszörp. Más országokban ez a megnevezés eltérhet és a szirup szót használják mindkettő megnevezésére.

Gyümölcsszörp-technológiák

 

Három fő módszer van szokásban, ha gyümölcsszörp-készítésről van szó: az egyik nyersen, a másik főzve nyeri ki a levet a gyümölcsből. A harmadik a lekvárfőzéssel köti össze a dolgot. Felteszi főni a gyümölcsöt a cukorral, majd mikor az levet ereszt, lemeri szörpnek az összegyűlt folyadékot, a maradékot pedig lekvárrá, dzsemmé főzi.  Érdemes a gyümölcs fajtájától függően szűrni, ribizlit szedret minden esetben, míg a barack nem igényel sűrést, akár szűretlenül is lehet hagyni.

 

A gyümölcsszörpöt különböző konyhákban is felhasználják:

  • indiai konyhában, drakshasava;
  • az ókori római konyhában, carenum és sapa;
  • az ókori görög konyhában, epsima;
  • török konyha, pekmez;
  • görög konyha, petimezi;
  • arab konyhában dörzsölje meg, jallab.

Mire érdemes felhasználni a gyümölcsszörpöt?

  • Öntsük rá joghurtra, fagylaltra vagy túróra
  • Keverd össze forró gabonafélékkel, például zabliszttel vagy búzakrémmel
  • Keverd hozzá forró vagy hideg teát
  • Édesítsd és ízesítsed a puncsot vagy a koktélokat
  • Keverd össze természetes üdítővel
  • Használjuk pácban
  • Palackold be és ajándékozza el
  • Öntsük rá palacsintákra vagy gofrira
  • Mártás, öntet desszertek számára
  • Add hozzá a salátaöntethez

Különböző gyümölcsszörpök találhatók a piacon

Számos szirupot használnak az élelmiszer-előállításban, ilyenek a:

  • Glükóz szirup.
  • Kukoricaszirup.
  • Juharszirup.
  • Magas fruktóztartású kukoricaszirup, az Egyesült Államokban széles körben használják.
  • Aranyszirup, a kristályosított cukor finomításának mellékterméke.
  • Cukorpálcából készült cukornádszirup.
  • Agave-szirup, agave-szárból készült.

 

Végül pedig egy egyszerű alaprecept:

Alapanyagok:

 

Ha pedig inkább szeretnéd kipróbálni a Kutyori-Konyha zamatos hagyományos kézműves vagy prémium cukormentes Fitt szörpöket, nézd végig kínálatunkat!

 

 

Webáruház készítés