Gyümölcsmagazin

Miért szívbarát az olasz konyha?

2019.08.16 11:05
Balla Györgyi
Balla Györgyi
Miért szívbarát az olasz konyha?

Már gyermekkorunktól rögzül bennünk az ételek iránti szeretet, amelyet nagymamáink és szüleink táplálnak belénk finomabbnál finomabb ételekkel. A főzés egy közösség összetartó erő, amely során megtanulunk másokkal együtt dolgozni, alkotni és tisztelni az alapanyagokat.

Ez az olasz konyhára is igaz.

Nem mellesleg, mivel az olaszok naponta 300 gramm gabonát fogyasztanak átlagosan (jóval alacsonyabb, mint egy átlagos amerikai (600 gramm) vagy egy magyar átlagfogyasztás, ahol étkezésünk több mint felét a gabonafogyasztás teszi ki.)

Téves elképzelés, hogy az olaszok csak tésztát fogyasztanak, bár hazánkban rendkívül népszerűségnek örvendenek az olasz tésztaételek, például spagetti és pizza, mégis egy átlagos olasz háztartásban a tészta csak előételként, vagy jóval kisebb mennyiségben fordul elő, mint egy magyar háztartásban. Egy olasz család rengeteg halas, tenger gyümölcsei ízesítésű olíva olajos és aszalt paradicsomos, bazsalikomos tésztát fogyaszt, amelynek jóval alacsonyabb a kalóriaértéke, mint egy hagyományos étolajjal és sertés darálthússal készült zsírokban gazdag magyaros bolognainak.

Ha étteremben vacsoráznak, amely ugyebár a mediterrán életmód velejárója, is leggyakrabban egy alap Margarita pizzát választják, amely csupán jóminőségű paradicsompüré, olívaolaj, bazsalikom kombinációjából álló feltétet tartalmaz, esetleg lágy mozzarella sajtos verziót rendelnek egy nagy tál zöldségsalátával. Az egészséges életmód alapja az Omega zsírsavakban gazdag étkezés, a tengeri halak és a gyógynövények, jó minőségű fűszernövények fogyasztása, amelyet egy lágy Dolcéval vagyis egy Tiramisu édességgel zárnak.

Az olasz konyha messze nem csak Bolognaiból és Hawaii pizzából áll.

Nézzük meg tehát, miért is olyan egészséges az olasz konyhatudomány, és mit érdemes betartani az olasz konyha egyetemes szabályi közül:

  1. Egyél kevesebb tésztát (és kisebb adagokat)
  2. Egyél több friss gyümölcsöt és zöldséget
  3. Grill ételeket, kevés olajon sült ételeket fogyasssz
  4. Használj fűszerek és fűszernövények inkább ízesítésre, a só és a cukor nagymértékű felhasználását kerüld
  5. Fogyassz friss élelmiszerek és maradj távol a feldolgozott élelmiszerektől
  6. Használjon szezonális összetevőket
  7. Használj jó minőségű olívaolaj olajat
  8. Próbálj heti két alkalommal halat enni
  9. Használj csökkentett kalóriatartalmú mártásokat
  10. A salátát balzsamecettel és egy csepp olívaolajjal ízesítsd

A nem megfelelő étkezés az alábbi betegségek kockázati tényezőit rejti magában:

  • Magas vérnyomás
  • Cukorbetegség
  • Elhízottság
  • Magas vér koleszterinszint
  • Szív betegség

      

Az olasz konyha előszeretettel használja az olyan összetevőket, mint az olíva (olívaolaj és olívabogyó), paradicsom, tengeri só, bazsalikom, rozmaring, parmezán sajt, citrom, tenger gyümölcsei (pl. rákok, különféle halak), friss saláták és zöldségek. Az olaszok nem húsimádók, ezzel szemben a magyar konyha hagyományos receptjei telis-tele vannak húsételekkel. Természetesen az olaszok is fogyasztanak húsokat. Az itáliai húsételek között a legelterjedtebbek a világhírű olasz sonkák. Az olasz konyha ezzel szemben rendkívül csekély mennyiségben használ tejtermékeket, kivételek az olasz sajtok (pl. Mozzarella, Parmezán), a Tejfölt, tejszínt és más tejből készült élelmiszereket nem is ismerik.

A borok mellett az olaszok tipikus nemzeti itala, ez a nem nem más, mint egy limoncello, amely egy Dél-Olaszországban friss citromból készült egyedi likőr. Étkezés után, lehűtve fogyasztják, emésztésserkentő hatással bír.

Egy egyszerű olasz recept, a Kutyori-Konyha valódi paradicsomból készült fűszeres ketchup felhasználásával:

Gnocchi alla sorrentina

Hozzávalók: 60 dkg kiflikrumpli, 20 dkg durumbúzaliszt, 10 dkg finomliszt, formázáshoz, 1 tojás, só, 40 dkg fűszeres Kutyori-Konyha Ketchup, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, bazsalikom, olívaolaj, frissen őrölt bors, 30 dkg mozzarella

  1. Héjában főzzük meg a krumplit. Várjuk meg míg majdnem kihűl a krumpli, ekkor pucoljuk meg, villával törjük szét, keverjük el a lisztekkel és a tojással. Sózzuk meg a kapott masszát.
  2. Formázzunk kígyó formát, ezekből villával szaggassunk le nudlikat. Alaposan lisztezzük a tálat amire az elkészült gnocchik kerülnek.
  3. A paradicsomszószhoz tegyük fel takarékon főni a paradicsomszószt (készíthetjük hámozott paradicsom és Kutyori-Konyha ketchup keverékével, vagy csupán a valódi paradicsomból készült fűszerekkel dúsított Ketchuppal) a megpucolt félbevágott vöröshagymával, az aprított fokhagymával, sóval és borssal ízesítsük. 30 percet főzzük a szószt, ekkor adjuk hozzá az előkészített bazsalikomot is.
  4. Tegyünk fel egy nagy fazéknyi vizet forralni a gnocchinak. Ha felforrt a víz, sózzuk, főzzük készre a nudlikat.
  5. A kifőtt gnocchit szedjük tűzálló tálba, keverjük el a paradicsomszósszal, karikázzuk a tetejére a mozzarellákat majd, locsoljunk rá olíva olajat, 220-230 fokos sütőben süssük kb. 20 percet

Cannelloni

Hozzávalók:

5 dl tej, 5 dkg  vaj, 5 dkg liszt, só, bors, 1 csipet szerecsendió, 1 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma, 4 ek olívaolaj, 50 dkg darált hús (lehet sertés, vagy marha, diétázóknak darált pulyka), 40 dkg Kutyori-Konyha Fűszeres Olasz ketchup, 10 dkg mascarpone

1 csokor finomra vágott petrezselyem, 25 dkg cannelloni tészta, 5 dkg reszelt sajt

 

  1. Felmelegítjük a tejet, felolvasztjuk a vajat, megszórjuk a liszttel, és kissé lepirítjuk. Habverővel folyamatosan kevergetve, kis adagokban belemerjük a tejet. Ha mártás sűrűségű, sózzuk és borsozzuk, és egy csipet szerecsendióval ízesítjük.
  2. Felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát, és üvegesre sütjük az olívaolajon. Hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig pirítjuk. Hozzákeverjük a Paradicsom szószt (készíthetjük hámozott paradicsom és Kutyori-Konyha ketchup keverékével, vagy csupán a valódi paradicsomból készült fűszerekkel dúsított Ketchuppal), a mascarponét és a finomra vágott petrezselyemzöldet, sózzuk és borsozzuk, majd puhára főzzük.
  3. Egy hőálló tálat kikenünk a fehér mártással, majd ráhalmozunk egy réteg ragut. Megtöltjük a cannellonikat a raguval, majd a tálba egymás mellé tesszük őket, majd ráöntjük a maradék ragut és mártást.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben, 40 perc alatt készre sütjük. Megszórjuk 5 dkg reszelt sajttal, és további 5 percig sütjük. 5 percig pihentetjük, majd tálaljuk.
Webáruház készítés