Gyümölcsmagazin

Mi a gyümölcskoncentrátum?

2019.08.01 11:51
Balla Györgyi
Balla Györgyi
Mi a gyümölcskoncentrátum?

Mi az a gyümölcskoncentrátum?

Ha megnézed a szekrényed, és elkezded olvasni a táplálkozási címkéket a kedvenc granola, műzli dobozodon, akkor nagy esélyed van egy népszerű összetevő felismerésére, a gyümölcskoncentrátum észlelésére.

Vajon egészséges, vagy csak a bújtatott cukor megnevezése?

Az élelmiszerbolti látogatásod során gyakorta felismerheted a „nem koncentrátumból” készült feliratokat is a gyümölcsleveken, hiszen frissebbnek tűnik. De más termékekben - például a bébiételeken, amelyeket a kisfiadnak vásárolsz-  akár még úgy is gondolhatod, hogy a gyümölcskoncentrátum egészséges összetevő, többé-kevésbé felcserélhető a gyümölccsel. Tehát pontosan mi az a gyümölcskoncentrátum? És a fogyasztóknak el kell kerülniük, vagy inkább naponta fogyasztani kellene?

A gyümölcskoncentrátum "gyümölcs, elvont vízzel" - állítja Caroline West Passerrello, regisztrált étrend-táplálkozási szakember és a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője. "Megtartja a cukrot és a kalóriát, de elveszíti a térfogatát, a rostokat és a C-vitamint."

De vajon ez minden esetben igaz?

A gyümölcskoncentrátumot nagyrészt azért fejlesztették ki, mert az alacsonyabb mennyiség olcsóbbá teszi a termékeket a szállítás és a tárolás folyamatát követően. Ennek elkészítéséhez el kell távolítani a pépét és a bőrt a gyümölcsből, megfosztva a fogyasztót attól, hogy régimódi almát kapnának - mondja Passerrello. Így a felmelegítés a hőérzékeny C-vitamint is elpusztíthatja.

Amikor a rost és a C-vitamin kiürül a gyümölcsből, táplálékának nagy része is megváltozik. A rost elősegíti a lassú emésztést, tehát az elfogyasztott gyümölcskoncentrátum gyorsabban növeli a vércukorszintet, mint a hagyományos gyümölcs. A C-vitamin olyan típusú antioxidáns, amely egy rengeteg testi funkciónál segít, így a C-vitamin elvesztése a testszövet kialakulásától az immunrendszer válaszig terjedő előnyökig terjed.

Más szavakkal: az embereknek a gyümölcskoncentrátumot hozzáadott cukornak kell tekinteni, hasonlóan a magas fruktóztartású kukoricasziruphoz hasonlóan.

A sűrítményeket hatalmas tartályokban tárolják. Gyakorlatilag minden lédús, idényjellegű gyümölcs feldolgozható és hosszabb ideig raktározható minimális tárolási helyigény mellett. Természetesen a déli gyümölcsökből készült levekhez használt sűrítményeket távoli országokból szállítják hazánkba, és csak a visszahígítás és dobozba töltés történik a gépsorokon.

A sűrítményből készült 100%-os gyümölcslevek egészségesnek mondhatók, de sajnos a sűrítés során mindenképpen számolni lehet vitaminveszteséggel, több hasznos vitamin és rost is hiányzik belőlük.

Viszont, mint mindennek ennek az eljárásnak is vannak előnyei, amelyekről nem szabad megfeledkeznünk, ahogy a Pfanner is írja weboldalán:

„A gyümölcslevek koncentrálásával csökken a környezeti terhelés, a tárolókapacitás és a szállítási költségek, mert ökológiai szempontból nem felvállalható, hogy nagy energiaráfordítással és magas környezeti terheléssel a világtengereken vagy teherautóval 5/6 rész vizet szállítsunk, ha azt a vizet bármelyik helyszínen kevesebb ráfordítással újra hozzá tudjuk adni. Koncentrátum formájában a gyümölcslé hosszabb ideig eltartható is lesz. Ahhoz, hogy a gyümölcslé-koncentrátumból megint fogyasztásra kész gyümölcslét készítsünk, a Pfannernál a koncentrátum formájában érkező gyümölcsléhez és gyümölcsaromához megint hozzáadjuk a kivont vizet. Kíméletes pasztörizálással csíramentesen tartjuk a gyümölcslevet, egészen a felhasználóig, így egész évben biztosítani tudjuk a gyümölcslével való ellátást.” (https://www.pfanner.com/hu/gyuemoelcsismeretek/mit-jelent-a-koncentratumbol-keszuelt-gyuemoelcsle/)

 

A Kutyori-Konyha gyümölcs koncentrátumból, vagy friss gyümölcsből dolgozik?

A gyümölcsöt a honti létesítményünkbe szállítjuk, hogy vásárlóink a lehető legegészségesebb gyümölcslevet, gyümölcssűrítményt, szörpöt fogyaszthassák. Csak európai és magyar termesztett gyümölcsöket használunk.

A gyümölcssűrítmény felhasználását minimálisra csökkentettük, ezzel szemben a magas rost- és vitamintartalmú gyümölcsvelőt használjuk.

A velőt, kiváló minőségű gyümölcsből készítjük. A meghámozott gyümölcs ehető részének áttörésével nyerjük ki. Tartalmazza a gyümölcs levét és a rostjait is.

Kínálatukban homoktövisből, áfonyából és csipkebogyóból készült velőt is kínálunk!

Mindig bízhatsz abban, hogy a Kutyori-Konyha figyelembe veszi családod táplálkozási igényeit.

 

Webáruház készítés