Gyümölcsmagazin

Mindenki kedvence: a Palacsinta

2019.09.12 19:13
Balla Györgyi
Balla Györgyi
Mindenki kedvence: a Palacsinta

Mindenki kedvence: a Palacsinta

 

Új sorozattal indulunk a Gyümölcsmagazinban, kéthetente olyan étel recepteket hozunk el nektek, amelyeket az egész világon kedvelnek és szeretnek. És amelyeket könnyedén elkészíthettek ti is otthonotokban, lekvárral, ketchuppal és gyümölcsszörppel ízesíthettek. Belevihetitek a szíveteket és a fantáziátokat és egy kis magyaros virtust, ízesítést.

Első héten mindenki kedvencét, a palacsintát mutatjuk be nektek.

Egy kis történelem

A wikipédia szerint:

palacsinta (hotcakegriddlecake, or flapjack) egy lapos sütemény, gyakran vékony és kerek, egy keményítő-alapú tészta, amely tartalmazhat a tojást, tejet és vajat és serpenyő segítségével gyakran olajjal vagy vajban sütve készül. A régészeti bizonyítékok szerint a palacsinta valószínűleg a legkorábbi és legszélesebb körben elterjedt gabonaétel volt az őskori társadalmakban. 

A palacsinta alakja és szerkezete világszerte változik. A déli, mediterrán társadalmakban az óriáspalacsinta, a crépe ismert, míg Észak-Amerikában a vastag, kerek de kisebb méretű palacsinta számít elterjedtnek. A vastag palacsinta sütőpor hozzáadásával készül, míg a francia palacsinta ásványvízzel, vékonyan nyújtva serpenyőben készül, kissé buborékos könnyű tésztával rendelkezik. A Közép-Európában ismert változat minden esetben vékony és töltött, leggyakrabban csokoládékrémmel, hagyományos házi lekvárral töltött tetejét pedig forró csokoládéval vagy sziruppal öntik le. Az amerikai palacsintába dióféléket is kevernek, és juharsziruppal ízesítik.

További változatok is megtalálhatók pl. az író, kefir palacsinta Írországban, a burgonya palacsinta Közép-Európában, Hajdinapalacsinta pedig Németországból származik.

A tálalási módja is eltér, hiszen amíg az amerikaiak főként napindító reggeliként fogyasztják, addig nálunk többnyire egy főétkezésként egy tartalmas húslevest, vagy gulyáslevest követve kerül az asztalra. Nagy-Britanniában a palacsinta böjti étek, míg más mediterrán országokban két étkezés közötti édesség, így gyakran a tengerparton és a strandokon is találkozhatunk palacsintát árusító standokkal.

A palacsinta a világ szinte minden kultúrájában megtalálható, csupán a lisztminőség és típus különbözik, vagy néhány összetevő hiánya, vagy mennyisége. Például amíg Jemenben teával és mézzel fogyasztják, addig Kenyában cukorral édességként. Gyakran esős és hideg napon fogyasztják, vagy akkor, amikor nem elérhető a hús. Ugandában banánnal készítik, ez a trend pedig pár évvel ezelőtt Banán palacsinta néven robogott át a Fitness viklágban, ahol a legtöbb Instagram vlogger banán palacsinta recepteket mutatott be. A legtöbb esetben liszt hozzáadása nélkül készül, bár Ugandában a banán palacsinta a kenyérhez hasonló alapélelmiszer.

Banán palacsinta alaprecept

1 db banán (meghámozva)

2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

1 kávéskanál fahéj (őrölt)

A tálaláshoz

1 teáskanál akácméz, szörp, lekvár

A banánt egy kisebb edénybe helyezzük.Villával összetörjük, ezután hozzáadjuk a tojást, és jól összekeverjük az előzőleg összetört banánnal. Egy serpenyőt kissé felmelegítünk, és kb. egy fagylaltoskanálnyi (50ml) masszát öntünk a tepsibe, mint ha amerikai palacsintát készítenénk.  Pár percig sütjük az egyik oldalát, majd egy hőálló lapáttal alányúlunk, és megfordítjuk. A másik oldalát is sütjük pár percig kisebb lángon.

Egymásra halmozzuk a palacsintákat, és mézzel vagy cukormentes gyümölcssziruppal meglocsolva forrón tálaljuk.

Vietnámban és néhány ázsiai országban nemcsak édességként, hanem kenyérféleségként is fogyasztják.

Franciaországban pedig a világon legismertebb placsinta a Crépe fogyasztható!

Crépe alaprecept

Hozzávalók 8 palacsintához:

12 dkg liszt

2 tojás

4,5 dl  tej

4 dkg olvasztott vaj + a sütéshez

2 evőkanál konyak alaprecept:

Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, beleütjük a tojást, majd apránként hozzáadjuk a tejet és az olvasztott vajat. Csomómentesre keverjük, beleöntjük a konyakot, csipetnyi sót, és finom szűrőn átszűrjük. A masszát 2 órán át hideg helyen pihentetjük. Sütés előtt híg legyen a massza, ha szükséges, kevés vízzel hígítjuk. Kivajazunk, felforrósítunk egy sütőserpenyőt, és 2 evőkanálnyi masszát öntünk bele. Sütés közben egy kis darab vajjal kenjük meg a serpenyő oldalát. Közepes lángon 1-1 percig sütjük a palacsinták mindkét oldalát.

Fehéroroszországban, Oroszországban és Ukrajnában reggeliként fogyasztják, vagy előételként. A hagyományos francia palacsintától kissé vastagabb tésztával készítik, és vajat is tesznek a tésztába. A pogány böjti napokra emlékeztet, és az ortodox Nagy-Böjt egyik fő eledele. Szláv hagyományban a nap szimbóluma.

Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon a palacsinta (palacinky, palatschinkenpalačinky) minden esetben dzsemmel, lekvárral töltött hagyományos édesség.

Magyarországon a palacsinta néven ismert palacsintákat (a latin placentából származnak) lisztből, tejből vagy szódavízből, cukorból és tojásból készítik. Édes bort adhatunk a tésztához. A töltelék általában lekvár, cukros és őrölt dió vagy mák, cukrozott túró, cukros kakaó vagy fahéjpor, de hús- és gomba tölteléket is használnak (lásd Hortobágyi palacsinta). A Gundel palacsinta egy dióval, héjjal, mazsolával és rummal töltött magyar palacsinta, csokoládés szószban tálalva, gyakran égetve. A magyar palacsintát főételként vagy desszertként szolgálják fel.

Palacsinta alaprecept:

50 dkg liszt

1 tk cukor

3 db tojás

1 csipet só

5 dl ásványvíz

 A lisztet, a cukrot, a tojásokat, a sót és a szódavizet keverőtálba tesszük, és simára keverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejet és az olajat. A hozzávalókat alaposan összekeverjük.

Ezután kiolajozott, felforrósított palacsintasütőben egyenként, a szokásos módon kisütjük a palacsintákat.

Az amerikai és kanadai palacsintákat (néha forró süteményeknek, sütőlapoknak vagy flapjaknak hívják) általában reggelire szolgálják fel, két-három halomban, valódi vagy mesterséges juharszirup és vaj található a tetején. Ezeket gyakran más termékekkel, például szalonnával, pirítóssal, tojással vagy kolbásszal szolgálják fel. Más népszerű öntettel való kiegészítés lehet a lekvár, a mogyoróvaj, a diófélék, a gyümölcs, a méz, a porcukor, a tejszínhab, a nádszirup, a fahéj és a cukor, valamint a melasz. Ezen felül, amikor a palacsintát alkalmanként desszertként szolgálják fel, gyakran használnak önteteket, például jégkrémet, csokoládészirupot és különféle gyümölcsöket.

A vastag tészta tojást, lisztet, tejet és kovászt tartalmaz. A tésztához olyan összetevők lehetnek, mint például író, áfonya, eper, banán, alma, csokoládé chips, sajt vagy cukor. Fűszerek, például fahéj, vanília és szerecsendió is felhasználhatók. A joghurttal viszonylag nedves állagot kap a palacsinta. A palacsinta ⅓ hüvelyk (1 cm) vastag és 10 cm átmérőjű lehet.

Amerikai palacsinta recept:

190 g liszt

10 g (kb. 1 evőkanál) sütőpor

6 g (kb. egy kávéskanál) só

10 g (kb. egy evőkanál) cukor

295 ml tej

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a sót és a tejet, majd addig keverjük, amíg sűrű tésztát nem kapunk.

A fehérjét egy csipet cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztához forgatjuk. Ezután negyed óráig a hűtőben pihentetjük.

Előmelegített teflonserpenyőben aranybarnára sütjük a palacsinták mindkét oldalát.

 Balla Györgyi

 

Webáruház készítés