Vissza
Nyári gyümölcsözön – Ismerd meg, miből készülnek kedvenc finomságaid!

Nyári gyümölcsözön – Ismerd meg, miből készülnek kedvenc finomságaid!

Nyár közepén járunk, amikor a természet bőkezűen megajándékoz minket szebbnél szebb, ízesebb és egészségesebb gyümölcsökkel. Ezek nemcsak frissen finomak, hanem lekvárként, szörpként, gyümölcsvelőként is fantasztikus ízélményt adnak – főleg, ha gondos kezek készítik el őket. A Kutyorikonyhánál mi is ezekből az alapanyagokból dolgozunk, amikor megalkotjuk termékeinket. Most bemutatjuk, mely gyümölcsök adják termékeink lelkét – és miért szeretjük őket annyira.

Balla Györgyi
Balla Györgyi 2025.07.24 14:31

Eper

Az eper nemcsak finom, de a szervezet vízháztartását is segíti szabályozni. Magas víztartalmának és természetes gyümölcssavainak köszönhetően támogatja az emésztést, miközben gyengéden méregtelenít. A benne lévő antioxidánsok hozzájárulnak a sejtek fiatalon tartásához, a kollagénképződést pedig természetes módon serkentik – így a bőröd is hálás lesz egy kis eperért. eper8.jpg

Málna

A málna titkos ereje a benne található ellágsav, ami nemcsak antioxidáns, hanem segíthet a káros sejtek osztódásának gátlásában is. A málnát gyakran ajánlják hormonrendszert kiegyensúlyozó hatása miatt – különösen nőknek hasznos a ciklus támogatására. Emellett gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak, ami az ízületeknek és az immunrendszernek is jót tesz. malna.png

Meggy

Kevés gyümölcsben található olyan természetes melatonin, mint a meggyben – ez a hormon segíti a nyugodt alvást és regenerációt. Ezen kívül izomlazító és gyulladáscsökkentő hatása is ismert, sportolók körében például gyakori a meggylé fogyasztása edzés után. A meggy rendszeres fogyasztása támogatja a szív- és érrendszer egészségét is. meggy.png

Kajszibarack

A kajszi természetes béltisztító, segít az emésztés helyreállításában, különösen ha rostokban szegény étrendet folytatunk. A benne lévő karotinoidok nemcsak a szem, de a bőr egészségét is támogatják, belülről táplálva a sejteket. A sárgás húsú gyümölcsök közül a kajszi az egyik legjobb a sejtvédelemben és a bőrfiatalításban. kajszi.png

Áfonya

Az áfonya igazi agybarát gyümölcs: javítja a koncentrációt, serkenti az agyi vérkeringést, és csökkentheti a memóriaromlás kockázatát. Antocián-tartalma kiemelkedő, ami gyulladáscsökkentő és érfal-erősítő hatású. A szemet is védi, különösen a képernyő előtt dolgozóknak ajánlott rendszeres fogyasztása. blueberry-1326154_1920.jpg

Feketeribizli

A feketeribizli a légutak védelmezője – gyakran ajánlják torokgyulladás, köhögés vagy influenza idején. Emellett vérkeringés-javító, és segíthet a magas vérnyomás szabályozásában is. Antioxidánsai – főként a polifenolok – hozzájárulnak a sejtek egészségéhez, és lassíthatják az öregedési folyamatokat. Feketeribizli.png

Piros ribizli

Ez az apró, élénkpiros bogyó valódi frissítő tonikként működik a szervezet számára. Magas a savtartalma, így serkenti az emésztőnedvek kiválasztását, és enyhe vízhajtó hatása is van. Rosttartalma segít megtisztítani a beleket, miközben nem terheli meg az emésztőrendszert.

Házi patika: régen lázcsillapító, „lázlehúzó gyümölcsnek” tartották – a ribizlilé fogyasztását ajánlották megfázás, torokfájás és influenzás időszakban, mivel hűsít és hidratál.

pirosribizli.png

Arónia (fekete berkenye)

Az arónia igazi immunrendszer-erősítő szupergyümölcs. Antocián-tartalma messze meghaladja más bogyósokét, így hatékonyan semlegesíti a szervezetben lévő szabadgyököket. Segít csökkenteni a vércukor- és koleszterinszintet, támogatja az érfalak rugalmasságát, így a szív- és érrendszer védelmében is kiemelkedő.

Régen a bogyóját vérnyomáscsökkentőként is alkalmazták – naponta pár kanálnyi aróniavelő vagy szárított gyümölcs is elegendő lehetett, hogy hosszabb távon segítsen normalizálni a vérnyomást. Emellett jó hatású lehet húgyúti fertőzések esetén is, hasonlóan a tőzegáfonyához.

aronia.png

Szeder

A szeder nemcsak szép, hanem erőteljes vérképző hatással is bír. Vastartalma és a benne lévő bioaktív anyagok támogatják a vörösvértestek képződését, így vérszegénység esetén is hasznos lehet. Antioxidánsai a szív és érrendszer védelmében is fontos szerepet játszanak.

Leveléből teát főztek régen – szájüregi gyulladásokra, torokfájásra gargalizálóként használták. A gyümölcs pedig enyhe hashajtóként is ismert volt.

szeder.png

Őszibarack

Az őszibarack nemcsak lédús és ízletes, de stresszoldó hatású is – B-vitamin-tartalma miatt támogatja az idegrendszer működését. Emellett savlekötő hatása miatt gyomorpanaszok esetén is hasznos, különösen ha frissen vagy püré formájában fogyasztjuk. peach-2573836_1920.jpg

Szilva

A szilva legismertebb hatása a bélműködés támogatása – magas rost- és szorbitol-tartalma természetes módon serkenti a bélperisztaltikát. Ezen kívül a szilvában található polifenolok gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak, és segítik a vércukorszint egyensúlyban tartását.

Házi patika: aszalt formájában hashajtóként használták, főként gyerekeknél vagy idős embereknél. Szilvalekvárt gyakran ajánlottak „hasfogó” ételek mellé egyensúlyozásra.

plums-3641830_1920.jpg

Miért ezekből készülnek a termékeink?

A minőség nálunk a gyümölcsnél kezdődik. Olyan fajtákat választunk, amelyek ízben és tápanyagban gazdagok, és lehetőleg helyi vagy hazai termelésből származnak. A friss alapanyag biztosítja azt a telt, természetes ízt, amit a vásárlóink annyira szeretnek a Kutyorikonyha finomságaiban.

 Kóstold meg te is a nyarat!

Ha még nem próbáltad, milyen az, amikor egy lekvár tényleg gyümölcsből van – itt az idő! Válogass a szezon gyümölcseiből készült lekvárjaink, szörpjeink és gyümölcsvelőink közül, és tapasztald meg a természet ízét üvegbe zárva.

 

 

Belépés
vagy
Elfelejtett jelszó
Betöltés...
Kategóriák
Menüpontok