Gyümölcsmagazin

Amit a csipkebogyóról érdemes tudni

2021.11.19 14:25
Balla Györgyi
Balla Györgyi
Amit a csipkebogyóról érdemes tudni

A csipkebogyót évszázadok óta használják a hagyományos és a népi gyógyászatban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságai miatt. Blogunkban szeretnék bemutatnia csipkebogyó kevésbé ismert gyógyító hatásait is.

A csipkebogyó általában vörös-narancssárga, de előfordulhat sárga és fekete bogyós fajtája is.

Belsejében sok apró, ehető mag található, amelyek számos tápanyag kiváló forrásai.

 Két evőkanálnyi (16 gramm) csipkebogyóban mindössze  26 kalória van, 6 gramm szénhidrát és 4 gramm rostot tartalmaz.  A, B5, C , E-vitaminban és antioxidánsokban gazdag.

A csipkebogyó vörös-narancssárga színét a likopin és béta-karotin néven ismert karotinoid pigmentektől kapja. Ezekről a pigmentekről kimutatták, hogy elősegítik a bőr és a szem egészségét.

A csipkebogyóolaj népszerű öregedésgátló anyag, szépségápolási szer, bár az előnyeit alátámasztó kutatások egyelőre korlátozottak.

A magvak nagy mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírokat, amelyek támogatják az egészséges bőrmembránt, és megvédik a bőrt a gyulladásos vegyületektől, például az ultraibolya (UV) sugaraktól, a cigarettafüsttől és a környezetszennyezéstől.

A csipkebogyót alaposan tanulmányozták az osteoarthritis fájdalomra gyakorolt ​​​​hatását illetően. Az osteoarthritis az egyik leggyakoribb ízületi gyulladás, amely a 60 év feletti férfiak 10%-át és a nők 13%-át érinti. Ezt úgy határozzák meg, mint az ízületi porcok fokozatos hanyatlását, ami óriási fájdalomhoz és gyulladáshoz vezethet.

Több külföldi tanulmány is azt bizonyította, hogy a  csipkebogyó hatóanyagai  segítenek az osteoarthritis tüneteinek enyhítésében az oxidatív stressz és az ízületi gyulladás elleni küzdelemben.

A csipkebogyó fogyasztása javíthatja a szív egészségét a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésével. Egy 6 hetes, 31 ember bevonásával végzett amerikai kutatásban napi 40 gramm csipkebogyóport tartalmazó csipkebogyóital fogyasztottak a vizsgálatban résztvevők.  A mérések alapján bizonyítottan kimutatható volt a vizsgálati alanyok vérnyomás és  LDL koleszterinszintjének szignifikáns csökkenése.

A csipkebogyó felhasználásnak széles skálája van világszerte:

Egyes kultúrákban a leveshez adják. Ilyen népszerű étel a svéd csipkebogyóleves.

Mások teaként fogyasszák.

Finom porrá őrölve étrend-kiegészítőként is felhasználható.

Olaj formájában is ismert és kedvelt.

Azonban a legközismertebb felhasználási módja a sokak által kedvelt  szörpök, velők és  lekvárok.

Ezért tartjuk fontosnak, hogy termékpalettánkon minél változatosabb formában megjelenjen a csipkebogyó.

Fogyassza ön is csipkebogyó termékeinket!

 

 

Webáruház készítés